W ramach wdrożenia HACCP/GMP/GHP przeprowadzamy:

  • Audit wstępny - ocena stanu aktualnego jakim znajduje się przedsiębiorstwo
    w celu określenia potrzeb restrukturyzacyjnych przedsiębiorstwa
  • Ustawienie ścisłego harmonogramu działań
  • Maksymalny pakiet szkoleń dla potrzeb kadry wyższego i niższego szczebla
  • Pomoc najwyższemu kierownictwu w procesie powoływania zespołu eksperckiego
    do wdrożenia i utrzymania systemu
  • Przygotowanie planu HACCP
  • Pomoc w przeprowadzeniu analizy zagrożeń przedsiębiorstwie
  • Ustalenie krytycznych punktów kontroli w oparciu o metody:
    "Drzewa Decyzyjnego" (Codex Alimentarius), analiza luk metody FMEA, analiza Pareto.
  • Tworzenie dokumentacji, księgi HACCP, procedur, instrukcji

Korzyści z wdrożenia systemu HACCP

  • bezpieczeństwo żywności,
  • obniżenie kosztów produkcji (minimalizacja liczby braków),
  • możliwości eksportu produktów na rynek UE,
  • poprawa organizacji pracy poprzez przeniesienie odpowiedzialności na pracowników
    bezpośrednio związanych z produkcją zobowiązując ich tym samym
    do czuwania nad poszczególnymi CCP,